piątek, 29 stycznia 2016

ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA

 pomysł na pożywną zupę z pulpecikami mięsnymi




SKŁADNIKI
Zupa:
2 pory,
3 ziemniaki,
1 l bulionu,
sól, pieprz,
1 serek śmietankowy topiony,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła

Pulpeciki:
30 dag mięsa mielonego,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól, pieprz, ząbek czosnku,
bułka tarta



 WYKONANIE

Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami.

Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron.



1 komentarz: