niedziela, 21 lutego 2016

POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA

Doskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki.

 


 SKŁADNIKI 
 60 dag polędwiczki wieprzowej,
5 ziemniaków,
1 mała cebula,
1 marchew,
przyprawa do ziemniaków,
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki marynaty:
1 ząbek czosnku,
2 łyżki musztardy,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka majeranku
 \
 

WYKONANIE

Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz