piątek, 29 maja 2020

Pierogi z serem i manną

Propozycja obiadu na słodko.




Składniki

Ciasto:
250 g mąki,
½ szkl. ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
szczypta soli

Farsz:
200 g twarogu,
1 żółtko,
2 łyżki kaszy manny,
2 łyżki cukru,
1 łyżka cukru waniliowego




Wykonanie:

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej a na końcu dodajemy stopniowo wodę zagniatając ciasto. Ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy mąką do momentu aż stanie się elastyczne. Zawijamy ciasto w folię, odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Farsz: Twaróg mieszamy z kaszą, żółtkiem i cukrami.

Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, na środku układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minut od wypłynięcia. Podajemy polanę bułką tartą zrumienioną na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz