Wytrawne bułeczki
drożdżowe, doskonale smakują posmarowane masłem lub z innymi dodatkami.
Składniki:
1 szkl. mleka,
1 jajko,
25 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 ząbek czosnku,
3 brykiety mrożonego szpinaku
ok. 400 g mąki,
Wykonanie
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody.
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy
ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy
ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach.
Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach.
Zrobię te bułeczki w weekend. Wyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinakowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń