niedziela, 25 września 2016

RÓŻYCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ


bardzo kruche ciasteczka, nadziane marmoladą różaną, doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty - z podanej porcji wyszło ok. 40 ciasteczek





SKŁADNIKI
35 dag mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
250 g masła,
4 żółtka,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Dodatkowo:
marmolada różana,
cukier puder



WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm (krok 1). 
 Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Kółka układamy w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą (krok 2). Całość zwijamy (krok 3), przecinamy na pół (krok 4). Układamy na blasze lekko rozchylając płatki (krok 5). Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach - na złoty kolor (krok 6). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

krok 1

krok 2

krok 3
krok 4
krok 5
krok 6

9 komentarzy:

  1. ależ cudowne ciasteczka! wyobrażam sobie ich smak i zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są te ciasteczka! piekłam je tylko raz bardzo dawno temu, może powtórzę :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :-) do kawki idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam.......mniamciiii....sa pyszne bardzo robcie polecam:)

    OdpowiedzUsuń