niedziela, 22 maja 2016

SERNIK CAPPUCINO

Lekki sernik o smaku cappuccino na biszkoptach, idealne ciasto na upalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.





SKŁADNIKI

Masa serowa:
200 ml mleka,
1 śnieżka,
7 łyżek cappucino czekoladowego,
400 g sera twarogowego z wiaderka,
1 cukier waniliowy,
6 łyżeczek żelatyny

Pianka:
1 szkl. śmietany 30%,
1 op.cukru waniliowego,
1 śmietan-fix


Dodatkowo:
1 szkl. wystudzonego cappucino,
kakao do posypania

 


WYKONANIE
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy cappucino, następnie po łyżce sera oraz cukier, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy.


Formę o wym.28x20 cm wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w cappucino, układamy w formie obok siebie, wylewamy połowę masy serowej, układamy warstwą nasączonych biszkoptów, zalewamy resztą masy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki aby masa lekko stężała.



Pianka:
Cukier mieszamy z usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.



Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie JUMAZOMA

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny serniczek, uwielbiam wszystko co kawowe :) Jest coraz cieplej, więc pora na ciasta na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no Kasiu pogoda nas dopieszcza ostatnio ;)

      Usuń
  3. Bardzo pyszne ciasto :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń