poniedziałek, 23 maja 2016

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI

pyszna i pożywna zapiekanka



SKŁADNIKI
250 g makaronu kokardki,
3 kiełbaski śląskie,
3 łyżki kukurydzy,
25 dag pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki majonezu,
½ szkl. śmietany,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
kawałek żółtego sera

Sos:
2 łyżki majonezu,
½ szkl. śmietany,
majeranek,
sól,
pieprz

Dodatkowo:
szczypiorek,




WYKONANIE

1.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę. 
4. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy połowę makaronu, pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami. 
6. Całość zapiekamy ok. 20-25 min, 10 min przed końcem posypujemy startym serem i zapiekamy. Zapiekankę podajemy polaną keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

4 komentarze:

  1. Zapiekankę pieczesz pod przykryciem? Czy część makaronu dajesz na dno pod pieczarki? Napisałaś o reszcie makaronu więc musiała być jeszcze jakaś część, o której nie wspomniałaś

    OdpowiedzUsuń
  2. już poprawiłam, część makaronu daję pod pieczarki i zapiekam bez przykrycia

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaka śmietana? Kwaśna czy słodka? Ilu procentowa?

    OdpowiedzUsuń