pyszna i pożywna zapiekanka
SKŁADNIKI
250 g makaronu kokardki,
3 kiełbaski śląskie,
3 łyżki kukurydzy,
25 dag pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki majonezu,
½ szkl. śmietany,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
kawałek żółtego sera
Sos:
2 łyżki majonezu,
½ szkl. śmietany,
majeranek,
sól,
pieprz
Dodatkowo:
szczypiorek,
WYKONANIE
1.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki,
smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
2.Makaron gotujemy w
osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę.
4. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
5. Dno
naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy połowę makaronu, pieczarki,
następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i
smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami.
6. Całość zapiekamy ok. 20-25
min, 10 min przed końcem posypujemy startym serem i zapiekamy. Zapiekankę podajemy polaną keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekankę pieczesz pod przykryciem? Czy część makaronu dajesz na dno pod pieczarki? Napisałaś o reszcie makaronu więc musiała być jeszcze jakaś część, o której nie wspomniałaś
OdpowiedzUsuńjuż poprawiłam, część makaronu daję pod pieczarki i zapiekam bez przykrycia
OdpowiedzUsuńA jaka śmietana? Kwaśna czy słodka? Ilu procentowa?
OdpowiedzUsuń12 lub 18 %
OdpowiedzUsuń