wtorek, 10 maja 2016

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM

Małe serniczki z truskawkami, nie można im się oprzeć.

 

 


SKŁADNIKI

Na 6 babeczek:
6 biszkoptów,
150 g mascarpone,
150 g śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
25 dag truskawek,
½ op.galaretki cytrynowej



WYKONANIE

1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. 
2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. 
3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. 
4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. 
5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej.
6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz