Szybkie, pożywne i aromatyczne danie.
SKŁADNIKI
1 polędwiczka wieprzowa,
2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka majeranku,
¼ łyżeczki czosnku granulowanego,
2 łyżki oliwy z oliwy
sól,
pieprz
WYKONANIE
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem
papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami.
Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo
na całą noc. Następnie na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju
obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron. Następnie przekładamy
polędwicę do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i pieczemy
ok.20 min w 180 stopniach (stopień upieczenia zależy od naszych
upodobań.) Polędwiczkę podałam z ryżem, sosem pieczarkowym i surówką.
musztarda zawsze dodaje tego wyjątkowego smaku :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Przyrządzanie mięs nie jest moją mocną stroną, ale widząc takie pyszności, aż chce się je odtworzyć we własnej kuchni :)
OdpowiedzUsuń