środa, 4 maja 2016

POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ

Szybkie, pożywne i aromatyczne danie.

 

SKŁADNIKI

1 polędwiczka wieprzowa,
2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka majeranku,
¼ łyżeczki czosnku granulowanego,
2 łyżki oliwy z oliwy
sól,
pieprz



WYKONANIE 

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron. Następnie przekładamy polędwicę do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i pieczemy ok.20 min w 180 stopniach (stopień upieczenia zależy od naszych upodobań.) Polędwiczkę podałam z ryżem, sosem pieczarkowym  i surówką.


 

2 komentarze:

  1. musztarda zawsze dodaje tego wyjątkowego smaku :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyrządzanie mięs nie jest moją mocną stroną, ale widząc takie pyszności, aż chce się je odtworzyć we własnej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń