czwartek, 26 maja 2016

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY SERNIK

Mocno czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie, ciasto idealne na wielbicieli czekoladowych smaków: sernik z gorzką i mleczną czekoladą, oblany polewą z białej czekolady, a smaku dopełniają chrupiące, czekoladowe kuleczki ...

 






SKŁADNIKI:

Spód:
50 g masła

Masa serowa:
500g sera z wiaderka,
4 jajka,
125 g gorzkiej czekolady,
75 g mlecznej czekolady,
¼ szkl. cukru,
180 g śmietany 12%,
1 op.cukru waniliowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Polewa:
½ tabliczki białej czekolady,
1 łyżka masła,



WYKONANIE

Spód: formę o wymiarach 22x28 cm wykładamy pergaminem. Masło rozpuszczamy, studzimy. Ciastka kruszymy w malakserze, dodajemy masło, mieszamy wykładamy powstałą masą formę.

Masa serowa:
Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ser mieszamy z cukrami, dodajemy po 1 jajku, mąkę, śmietanę i wytudzoną czekoladę. Delikatnie mieszamy, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 40 min. Sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż wystygnie. Wystudzony sernik smarujemy polewą, dekorujemy kulkami.

Polewa:
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę z masłem.


 

2 komentarze: