Mocno czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie, ciasto idealne na wielbicieli czekoladowych smaków: sernik z gorzką i mleczną czekoladą, oblany polewą z białej czekolady, a smaku dopełniają chrupiące, czekoladowe kuleczki ...
SKŁADNIKI:
Spód:
210 g mieszanki ciastek Karo,
50 g masła
Masa serowa:
500g sera z wiaderka,
4 jajka,
125 g gorzkiej czekolady,
75 g mlecznej czekolady,
¼ szkl. cukru,
180 g śmietany 12%,
1 op.cukru waniliowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Polewa:
½ tabliczki białej czekolady,
1 łyżka masła,
WYKONANIE
Spód: formę o wymiarach 22x28 cm
wykładamy pergaminem. Masło rozpuszczamy, studzimy. Ciastka
kruszymy w malakserze, dodajemy masło, mieszamy wykładamy powstałą
masą formę.
Masa serowa:
Czekoladę gorzką i mleczną
rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ser mieszamy z cukrami, dodajemy
po 1 jajku, mąkę, śmietanę i wytudzoną czekoladę. Delikatnie
mieszamy, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy 25 min w 180
stopniach. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze
ok 40 min. Sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż wystygnie.
Wystudzony sernik smarujemy polewą, dekorujemy kulkami.
Polewa:
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą
czekoladę z masłem.
Świetny serniczek, do kawki idealny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń