wtorek, 3 maja 2016

CYCKI MURZYNKI

Żartobliwa nazwa dla tego pysznego deseru. Ciemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;)








SKŁADNIKI


Biszkopt:
7 jajek,
1 szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao

Krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru,
½ l mleka,
¾ szkl. cukru pudru,
1 kostka masła,
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
biszkopty,
1/4 szkl. wódki,
powidła śliwkowe,
polewa czekoladowa,
rodzynki


WYKONANIE

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i suche składniki, łączymy delikatnie. Wylewamy na blaszkę (24x38cm), pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Krem:
Z mleka i budyniów gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodając cukier puder, następnie dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao.

Wódkę mieszamy z ½ szkl. wody, tak przygotowanym ponczem nasączamy lekko biszkopt, smarujemy powidłami, połową kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałym kremem, na wierzchu układamy biszkopty uprzednio nasączone ponczem, na każdym biszkopcie układamy rodzynkę, polewamy polewą.


2 komentarze:

  1. WYGLĄDA SUPER,ROBIĘ INNE ALE PRZETESTUJE TĄ WERSJĘ:)B...A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie robiłaś wersję z makiem? ja tej z makiem nie robiłam nigdy

      Usuń