Żartobliwa nazwa dla tego pysznego deseru. Ciemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
7 jajek,
1 szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
Krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru,
½ l mleka,
¾ szkl. cukru pudru,
1 kostka masła,
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
biszkopty,
1/4 szkl. wódki,
powidła śliwkowe,
polewa czekoladowa,
rodzynki
WYKONANIE
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i
suche składniki, łączymy delikatnie. Wylewamy na blaszkę
(24x38cm), pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i
wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.
Krem:
Z mleka i budyniów gotujemy budyń,
studzimy. Masło ucieramy dodając cukier puder, następnie dodajemy
po łyżce budyniu, a na końcu kakao.
Wódkę mieszamy z ½ szkl. wody, tak
przygotowanym ponczem nasączamy lekko biszkopt, smarujemy powidłami,
połową kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałym
kremem, na wierzchu układamy biszkopty uprzednio nasączone ponczem,
na każdym biszkopcie układamy rodzynkę, polewamy polewą.
WYGLĄDA SUPER,ROBIĘ INNE ALE PRZETESTUJE TĄ WERSJĘ:)B...A
OdpowiedzUsuńpewnie robiłaś wersję z makiem? ja tej z makiem nie robiłam nigdy
Usuń