Rolada na podobieństwo znanego tortu szwarcwaldzkiego o niesamowitym smaku: wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie.
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
Krem:
200 g serka mascarpone,
250 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
mały słoik drylowanych wiśni,
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
1 kieliszek wiśniówki
WYKONANIE
1. Ciasto: żółtka oddzielamy od
białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, mieszamy. Białka
ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz olej, mieszamy łyżką.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 15 min.
w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na
ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia.
- 2. Krem: kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem.
- 3. Ciasto nasączamy wiśniówką. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy resztą kremu, wiśniami i czekoladą.
Rolada prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńdzięki Kasiu ;)
UsuńO jejku! Jaka wspaniała rolada!
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam czarny las, we wszystkich możliwych wersjach, rolada musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna Ci wyszła ;)
OdpowiedzUsuń