poniedziałek, 16 maja 2016

EKSPRESOWY BARSZCZ CZERWONY

barszczyk czerwony w ekspresowej odsłonie ;)

 



 

SKŁADNIKI


1/2 szkl. rosołu (razem z marchewką pokrojoną w plastry)
1 słoiczek buraczków - kulki,
2 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
sól, pieprz, odrobina cukru,
2 łyżki słodkiej śmietanki,
majeranek
1 łyżka mąki



WYKONANIE

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy buraczki ze słoika wraz z zalewą, dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy do miękkości buraczków. Następnie zaprawiamy śmietanką oraz mąką rozrobioną w wodzie, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem, chwilę gotujemy. Podajemy z ziemniakami.


2 komentarze:

  1. Wspaniały, jedna z moich ulubionych zup :) a Twój zapowiada się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko ją robię

      Usuń