czwartek, 19 maja 2016

SAŁATKA GYROS Z FETĄ

 odmiana tradycyjnej sałatki gyros, w swoim składzie ma również ser feta, z dodatkiem mojego ulubionego majonezu kieleckiego

 


 





SKŁADNIKI

podwójna pierś z kurczaka,
przyprawa do kurczaka,
8 ogórków konserwowych,
3 jajka ugotowane na twardo,
4 łyżki kukurydzy,
2 pomidory,
150 g sera feta,
½ cebuli,
4 liście kapusty pekińskiej,
ketchup

Sos czosnkowy:
½ szkl. jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
papryka słodka

WYKONANIE

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. 

Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami.

Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą.





Do wszelkiego rodzaju sałatek używam majonezu kieleckiego, jest najlepszy ze wszystkich. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym zawsze się go używało. Pochodzę z Kielecczyzny i ten smak jest mi znany od dawna, więc mogę go wszystkim polecić, gdyż jest to sprawdzony smak, który od lat pozostaje zawsze taki sam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz