odmiana tradycyjnej sałatki gyros, w swoim składzie ma również ser feta, z dodatkiem mojego ulubionego majonezu kieleckiego
SKŁADNIKI
podwójna pierś z kurczaka,
przyprawa do kurczaka,
8 ogórków konserwowych,
3 jajka ugotowane na twardo,
4 łyżki kukurydzy,
2 pomidory,
150 g sera feta,
½ cebuli,
4 liście kapusty pekińskiej,
ketchup
Sos czosnkowy:
½ szkl. jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu kieleckiego,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
papryka słodka
WYKONANIE
Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy
przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory,
cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem,
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy
przyprawami.
Na dnia szklanej misy układamy
posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka,
ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu,
układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem,
a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą.
Do wszelkiego rodzaju sałatek używam majonezu kieleckiego, jest najlepszy ze wszystkich. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym zawsze się go używało. Pochodzę z Kielecczyzny i ten smak jest mi znany od dawna, więc mogę go wszystkim polecić, gdyż jest to sprawdzony smak, który od lat pozostaje zawsze taki sam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz