Pogoda za oknem zachwyca, więc szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni, ale gdy mamy ochotę na domowe ciasto z tego przepisu w mig je przygotujemy i to bez użycia miksera.
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1/2 szkl. mleka
50 g margaryny
1 jabłko, 1 brzoskwinia
2 łyżki kropelek czekoladowych
WYKONANIE
Margarynę
rozpuszczamy, studzimy. Za pomocą miotełki roztrzepujemy jajko z
mlekiem i margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko
i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta,
mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm)
wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40
min. w 175 stopniach - do suchego patyczka.
Ciasto przepyszne i proste do wykonania .Takie z owocem smakują zawsze ...)
OdpowiedzUsuń