czwartek, 30 czerwca 2016

KEFIROWE CIASTO Z OWOCAMI

szybkie ciasto z jagodami i brzoskwiniami bez użycia miksera


 


SKŁADNIKI
blaszka o wym 10x30 cm
1 jajko,
½ szkl. kefiru,
¼ szkl. oleju,
1/3 szkl. cukru,
olejek waniliowy,
1 1/3 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 brzoskwinia,
1/3 szkl. jagód

WYKONANIE 

Formę z zaokrąglonym dołem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
Suche składniki łączymy w 1 misce, w 2 mokre. Mokre składniki mieszamy widelcem, dodajemy suche, mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Brzoskwinie kroimy w kostkę, Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie i jagody. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. czy może być jogurt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast kefiru można użyć jogurtu naturalnego ;)

      Usuń
  2. A jakbym chciała do prostokątnej formy 25×45cm to jakie proporcje składników pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakbym chciała do prostokątnej formy 25×45cm to jakie proporcje składników pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakbym chciała do prostokątnej formy 25×45cm to jakie proporcje składników pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tak dużej formie nie robiłam, ale wydaje mi się, że trzeba składniki zwiększyć x3, żeby wyszło dość wysokie ciasto

      Usuń