szybkie ciasto z jagodami i brzoskwiniami bez użycia miksera
SKŁADNIKI
blaszka o wym 10x30 cm
1 jajko,
½ szkl. kefiru,
¼ szkl. oleju,
1/3 szkl. cukru,
olejek waniliowy,
1 1/3 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 brzoskwinia,
1/3 szkl. jagód
WYKONANIE
Formę z zaokrąglonym dołem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
Suche składniki łączymy w 1 misce, w
2 mokre. Mokre składniki mieszamy widelcem, dodajemy suche,
mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką
tartą. Brzoskwinie kroimy w kostkę, Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie i jagody. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńczy może być jogurt
OdpowiedzUsuńzamiast kefiru można użyć jogurtu naturalnego ;)
UsuńA jakbym chciała do prostokątnej formy 25×45cm to jakie proporcje składników pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA jakbym chciała do prostokątnej formy 25×45cm to jakie proporcje składników pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA jakbym chciała do prostokątnej formy 25×45cm to jakie proporcje składników pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńw tak dużej formie nie robiłam, ale wydaje mi się, że trzeba składniki zwiększyć x3, żeby wyszło dość wysokie ciasto
Usuń