sobota, 4 czerwca 2016

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć prostych, a zarazem smacznych babeczek z truskawką w środku. Są wilgotne i puszyste, musicie spróbować.










SKŁADNIKI 

na ok. 10 muffinek


Składniki suche:
1 szkl. mąki pszennej Młynomag,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:
½ szkl. jogurtu naturalnego,
¼ szkl. oleju,
1 jajko

Dodatkowo:
truskawki,
lukier,

WYKONANIE

W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre, następnie mieszamy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub widelca. Ciasto nakładamy do foremek do połowy, wciskamy po 1 dużej truskawce.


Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem, wiórkami i truskawkami.




2 komentarze: