sobota, 25 czerwca 2016

TRUSKAWKOWY TUNEL

Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami.

 

 

 


 




SKŁADNIKI


BISZKOPT:

blaszka 38x 26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju

KREM:
200 ml śmietany 36 %,
1 galaretka o smaku truskawkowym

Polewa czekoladowa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
1 łyżka masła,
1 łyżka śmietany 12%


Dodatkowo:
truskawki


WYKONANIE
BISZKOPT:
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie.

KREM:
galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę.

Polewa czekoladowa:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.

Przełożenie ciasta:
Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem, zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa stężeje. Następnie ciasto delikatnie wykładamy z formy, polewamy polewą, ozdabiamy wiórkami.


6 komentarzy: