Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami.
SKŁADNIKI
BISZKOPT:
blaszka 38x 26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
KREM:
200 ml śmietany 36 %,
1 galaretka o smaku truskawkowym
Polewa czekoladowa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
1 łyżka masła,
1 łyżka śmietany 12%
Dodatkowo:
truskawki
WYKONANIE
BISZKOPT:
żółtka oddzielamy od białek, białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka,
olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na
formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy
ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber)
wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości
pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie.
KREM:
galaretkę rozpuszczamy w 200 ml
wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą
galaretkę.
Polewa czekoladowa:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
Przełożenie ciasta:
Gdy masa zgęstnieje wylewamy na
ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy
truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem,
zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa
stężeje. Następnie ciasto delikatnie wykładamy z formy, polewamy
polewą, ozdabiamy wiórkami.
pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńTen tunel musi być pyszny, jeszcze z truskawkami.
OdpowiedzUsuńmożna dodać również maliny albo inne ulubione owoce ;)
UsuńWygląda bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuń;)
Usuń