czwartek, 2 czerwca 2016

ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO

to szybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut

 



 


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 plastrów salami (u mnie piastowskie),
3 plastry sera żółtego,
1 jajko,
czarnuszka Skworcu do posypania,
ketchup

WYKONANIE

Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.





Gotowe ślimaczki podajemy na ciepło lub zimno. Ślimaczków celowo nie doprawiałam, gdyż podałam je z niezwykle aromatycznym czatni ostry zielony pomidor od Luks Pomada, który dodał smaku i pikanterii całemu daniu.


2 komentarze: