to szybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 plastrów salami (u mnie piastowskie),
3 plastry sera żółtego,
1 jajko,
czarnuszka Skworcu do posypania,
ketchup
WYKONANIE
Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko
ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy
w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy
na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp. 180 stopni około
20 minut.
Gotowe ślimaczki podajemy na ciepło lub zimno. Ślimaczków celowo nie doprawiałam, gdyż podałam je z niezwykle aromatycznym czatni ostry zielony pomidor od Luks Pomada, który dodał smaku i pikanterii całemu daniu.
Ślimaczki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuń