poniedziałek, 27 czerwca 2016

CUKINIA FASZEROWANA

faszerowana cukinia to doskonały pomysł na obiad


SKŁADNIKI
1 średniej wielkości cukinia,
1 pierś z kurczaka,
1 mała cebula,
5 pieczarek,
1 kiełbaska śląska,
4 kawałki papryki konserwowej,
4 plastry sera żółtego z kolorowym pieprzem,
1 woreczek ugotowanego ryżu,
2 łyżki ketchupu pikantnego,
słodka i ostra papryka,
przyprawa do kurczaka
sól,
pieprz,
majeranek,
oliwa z oliwek,
olej

WYKONANIE
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka.
Cukinię przekrawamy na pół, tak aby mieć dwie łódki. Wykrawamy nasiona, następnie delikatnie wydrążamy biały miąższ nie naruszając skórki cukinii. Miąższ drobno kroimy,przekładamy do miski. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Kurczaka obsmażamy na złoto na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy ryż.
Na oleju z kurczaka podsmażamy cebulę, cukinię i pieczarki, obsypujemy przyprawami, dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz ketchup. Mieszamy i łączymy całość z kurczakiem. Wydrążone cukinie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy farsz, na wiechu układamy paski papryki oraz żółty ser. Zapiekamy w 180 stopniach 20 min.

5 komentarzy: