niedziela, 11 grudnia 2016

PIERNIKO-SERNIK

 korzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia




SKŁADNIKI

Ciasto:
1 3/4 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 szkl. pure z dyni,
50 g stopionego masła
3 jajka,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka kakao,
szczypta soli

Masa serowa:
500 g zmielonego sera,
2 jajka,
½ szkl. cukru,
½ szkl. mleka,
1 budyń waniliowy,
40 g miękkiego masła
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki kakao
 
WYKONANIE

Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki.

Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.




RADA: ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień, przechowujemy w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) natomiast nie przekonuje mnie pure z dyni. Czy można z niego zrezygnować ewentualnie czymś zastąpić ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przypadku purre z dyni nadaje wilgoci, proszę spróbować zamiast dyni dodać ok 0.5 szklanki mleka, ale nie wiem czy wyjdzie tak smaczne

      Usuń
  2. kurcze a mozna kupic gotowe purre z dyni?

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie wilgotne ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy dynia gotowana, pieczona , surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pure z dyni można przygotować z kawałkow dyni pieczonej lub gotowanej, a następnie zmiksowanej

      Usuń