korzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 3/4 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 szkl. pure z dyni,
50 g stopionego masła
3 jajka,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka kakao,
szczypta soli
Masa serowa:
500 g zmielonego sera,
2 jajka,
½ szkl. cukru,
½ szkl. mleka,
1 budyń waniliowy,
40 g miękkiego masła
1 łyżeczka startej skórki
pomarańczowej
Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki kakao
WYKONANIE
WYKONANIE
Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy
pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni,
rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki,
delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180
stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki.
Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i
masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu klika
minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku,
mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu
dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto,
przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą.
Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i
cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy
do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy
ciasto.
RADA: ciasto najlepiej smakuje na 2
dzień, przechowujemy w lodówce.
Smakowicie wygląda :) natomiast nie przekonuje mnie pure z dyni. Czy można z niego zrezygnować ewentualnie czymś zastąpić ? :)
OdpowiedzUsuńAkurat w tym przypadku purre z dyni nadaje wilgoci, proszę spróbować zamiast dyni dodać ok 0.5 szklanki mleka, ale nie wiem czy wyjdzie tak smaczne
Usuńkurcze a mozna kupic gotowe purre z dyni?
OdpowiedzUsuńLubię takie wilgotne ciasta:)
OdpowiedzUsuńCzy dynia gotowana, pieczona , surowa?
OdpowiedzUsuńPure z dyni można przygotować z kawałkow dyni pieczonej lub gotowanej, a następnie zmiksowanej
Usuń