czwartek, 1 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNE MUFFINY

smakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy

 

 


SKŁADNIKI

Ciasto:
1 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1/2 szkl. pure z dyni,
1/3 szkl. oleju,
1/3 szkl. śmietany
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka przyprawy korzennej,
½ łyżeczki cynamonu,
2 łyżki kakao,
szczypta soli

Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki kakao

WYKONANIE
 
Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek. Masę wylewamy do foremek na muffinki, pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz