Pamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja.
SKŁADNIKI
Ciasto jasne:
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek arakowy
Krem:
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
sok z 1 cytryny
1 margaryna
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
perełki cukrowe
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek arakowy
Krem:
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
sok z 1 cytryny
1 margaryna
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
perełki cukrowe
WYKONANIE
Ciasto: Oba ciasta robimy
podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe
składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy
ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
Krem: 1/4 szkl.
mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń
mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy.
Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny.
Przełożenie ciasta:
Ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki jednakowej szerokości.
Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy
kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe
ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno
chłodzimy a następnie kroimy po skosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz