niedziela, 18 grudnia 2016

METROWIEC

Pamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja.

 

SKŁADNIKI
Ciasto jasne:
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
3 jajka
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
1,5 szkl. mąki
1/4 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek arakowy

Krem:
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
sok z 1 cytryny
1 margaryna

Dodatkowo:
polewa czekoladowa
perełki cukrowe

WYKONANIE
Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. 
Krem: 1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny.
Przełożenie ciasta: Ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki jednakowej szerokości. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno chłodzimy a następnie kroimy po skosie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz