czwartek, 8 grudnia 2016

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Zupa ta doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a przy tym jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Z pewnością będę robić ją częściej.

 


 


SKŁADNIKI
na 3-4 osoby:
4 skrzydełka,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
3 ziemniaki,
½ czerwonej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka majeranku,
sól, pieprz



WYKONANIE
 
Soczewicę moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy wypłukane skrzydełka, zalewamy wodą. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną, dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy. Podsmażone warzywa dodajemy do skrzydełek, dodajemy ziemniaki, wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem. Wyjmujemy skrzydełka, obieramy z kości i skór, mięso dodajemy do zupy. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.






Do przygotowania zupy użyłam przypraw Skworcu, dostępnych w sklepie internetowym.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz