Zupa ta doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a przy tym jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Z pewnością będę robić ją częściej.
SKŁADNIKI
na 3-4 osoby:
4 skrzydełka,
½ szkl. czerwonej soczewicy,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
3 ziemniaki,
½ czerwonej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
sól, pieprz
WYKONANIE
Soczewicę moczymy w wodzie przez noc,
następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki
obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy wypłukane
skrzydełka, zalewamy wodą. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką
wędzoną, dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy.
Podsmażone warzywa dodajemy do skrzydełek, dodajemy ziemniaki,
wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe,
gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem. Wyjmujemy skrzydełka,
obieramy z kości i skór, mięso dodajemy do zupy. Rozrabiamy
koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem i majerankiem.
Do przygotowania zupy użyłam przypraw Skworcu, dostępnych w sklepie internetowym.
Mniam
OdpowiedzUsuń