Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.
SKŁADNIKI
Ciasto:
½ szkl. kwaśnej śmietany,
20 g świeżych drożdży,
2 szkl. mąki,
1 jajko,
½ kostki masła,
½ łyżeczki soli,
3 łyżki mleka,
majeranek
Farsz pieczarkowy:
30 dag pieczarek,
2 cebule,
sól, pieprz
WYKONANIE
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy
mąkę i sól, robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżami,
wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy
ciasto, chowamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy
farsz.
Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule
kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki,
doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości.
Wykonanie rogalików: Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy
na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy w
rogalika, smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem. Robimy tak z
resztą ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
jakie fajne:)
OdpowiedzUsuńRobiłem w zeszłym roku z żoną i przyznam że były bardzo dobre. Idealne do barszczu.
OdpowiedzUsuń