Nie wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.
SKŁADNIKI
Ciasteczka:
250 g mąki,
10 dag margaryny,
3 łyżki cukru,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka miodu,
1 jajko,
szczypta soli o'Sole
Krem:
1 szkl. mleka,
5 dag margaryny,
3 płaskie łyżki kaszy manny,
2 łyżki cukru,
Dodatkowo:
rozpuszczona czekolada
WYKONANIE
Ciasteczka: Składniki na ciasto
mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy
foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w
170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i
cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało
grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko
przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz