poniedziałek, 12 grudnia 2016

MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA

Nie wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.

 


SKŁADNIKI
Ciasteczka:
250 g mąki,
10 dag margaryny,
3 łyżki cukru,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka miodu,
1 jajko,
szczypta soli o'Sole

Krem:
1 szkl. mleka,
5 dag margaryny,
3 płaskie łyżki kaszy manny,
2 łyżki cukru,



Dodatkowo:
rozpuszczona czekolada


WYKONANIE

Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. 



Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy polewą.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz