pyszny i aromatyczny piernik, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole
SKŁADNIKI
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1/2 op. przyprawy do piernika
kilka śliwek suszonych (drobno pokroić)
rodzynki
orzechy włoskie
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
odrobina lukru + zielony barwnik
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1/2 op. przyprawy do piernika
kilka śliwek suszonych (drobno pokroić)
rodzynki
orzechy włoskie
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
odrobina lukru + zielony barwnik
WYKONANIE
Margarynę rozpuszczamy, studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, margarynę, sodę i resztę
składników. Mieszamy dokładnie, wylewamy na formę (11x38 cm).
Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu
przekrawamy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami, polewamy polewą i
lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz