Tym razem nie muffinki, a duże muffiny, które przygotowałam w uroczych papilotkach tulipan dostępne na stronie PAPILART. Muffiny są prawie tak duże jak kubek, więc zaspokoją głód na dłuższy czas.
SKŁADNIKI
1,5 szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
½ szkl. mleka,
1/3 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 jajko,
½ szkl. jagód,
2 łyżki wiórek kokosowych
WYKONANIE
W 1 misce łączymy suche składniki, w
2 mokre. Do mokrych dodajemy suche, mieszamy. Papilotki wkładamy do metalowych lub silikonowych foremek, napełniamy do
połowy ciastem, posypujemy jagodami, przykrywamy 1 łyżką ciasta,
posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy na złoty kolor ok. 25-30
minut. Z podanej porcji wyszło mi 5 dużych muffinów.
Uwielbiam muffinki :-) Twoje wyglądają bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńNo, konkretne te muffiny :) W sam raz na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodziło 😀
Usuń