środa, 7 grudnia 2016

MUFFINY CYTRYNOWO-KOKOSOWE Z JAGODAMI

Tym razem nie muffinki, a duże muffiny, które przygotowałam w uroczych papilotkach tulipan dostępne na stronie PAPILART.   Muffiny są prawie tak duże jak kubek, więc zaspokoją głód na dłuższy czas.






 SKŁADNIKI

1,5 szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
½ szkl. mleka,
1/3 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 jajko,
½ szkl. jagód,
2 łyżki wiórek kokosowych



WYKONANIE 


W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Do mokrych dodajemy suche, mieszamy. Papilotki wkładamy do metalowych lub silikonowych foremek, napełniamy do połowy ciastem, posypujemy jagodami, przykrywamy 1 łyżką ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy na złoty kolor ok. 25-30 minut. Z podanej porcji wyszło mi 5 dużych muffinów.








4 komentarze: