wtorek, 6 grudnia 2016

CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Pyszne i zdrowe chrupiące ciasteczka z dodatkiem oleju kokosowego Zielony Nurt, który miałam okazję ostatnio przetestować. Nie wiem czy wiecie, ale olej kokosowy nazywany jest olejem piękności, uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Ze względu na swój unikalny skład biochemiczny ma szerokie zastosowanie w kuchni jak również w kosmetyce. Powstaje z miąższu kokosa.
Podpowiem Wam do czego możemy używać oleju kokosowego w kuchni. Wcześniej nie wiedziałam, że jest aż tyle możliwości. Przede wszystkim używany jest do smażenia (idealnie sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach), ze względu na brak zapachu, jest olejem uniwersalnym. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek, babek oraz naleśników i słodkich placuszków (przepis na placuszki z użyciem oleju kokosowego znajdziecie TU) i innych deserów. Możemy nim zastąpić margarynę lub masło. Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe.







SKŁADNIKI 
 
1 jajko,
¼ szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego,
1/3 szkl. cukru,
2 łyżki cukru kokosowego,
½ szkl. wiórek kokosowych,
½ szkl. płatków owsianych,
½ szkl. mąki (pół na pół: pszenna i graham),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szkl. czekoladowych drobinek



WYKONANIE
 
Jajko ubijamy z cukrami, dodajemy olej, następnie suche składniki, mieszamy aż powstanie jednolita masa, na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do pojemnika plastikowego, przykrywamy, chłodzimy aż masło stężeje ok. 1-2 godzin. Następnie wykładamy na formę wyłożoną pergaminem, lekko spłaszczając. Pieczemy max 10 minut. Studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło mi 20 ciasteczek.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz