Dziś przedstawię Wam ciastka amoniaczki, które często robi moja mama. Kruchutkie ciasteczka z amoniakiem, które smakują małym i dużym.
SKŁADNIKI
0,5 kg mąki,
½ szkl. mleka,
10 dag
margaryny,
2 jajka,
15 dag cukru,
2 łyżeczki amoniaku
WYKONANIE
W letnim mleku rozpuszczamy amoniak. Na
stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy pokrojoną w
kostkę margarynę, cukier i jajka, na końcu dodajemy mleko z
amoniakiem. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki
na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość ok. 0,5
cm, wykrawamy foremkami ciastka. Układamy na formie wyłożonej
pergaminem, pieczemy ok. 15-20 min aż ciastka uzyskają złoty kolor.
wyglądają uroczo, skusiłabym się na kilka :)
OdpowiedzUsuń