pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem
SKŁADNIKI
1 marchew,
4 buraki,
2 ziela angielskie,
sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka,
¼ cebuli,
olej do smażenia
1 łyżka octu,
śmietana
WYKONANIE
Buraki obieramy cienko, kroimy w
kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz
ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków.
Wyjmujemy liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i
resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera,
miksujemy na gładki krem.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na
oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy
podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Ależ ma smakowity kolorek! :)
OdpowiedzUsuńa jaki ma smak ;)
Usuń