wtorek, 13 grudnia 2016

KREM BURACZKOWY

pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem

 


 


 SKŁADNIKI
1 marchew,
4 buraki,
2 ziela angielskie,
sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka,
¼ cebuli,
olej do smażenia
1 łyżka octu,
śmietana

WYKONANIE

Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków. Wyjmujemy liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami.

2 komentarze: