Śledzie pod pierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół.
SKŁADNIKI
250 g śledzi marynowanych,
2 jajka,
2 ugotowane ziemniaki,
3 ugotowane marchewki,
1 duża pietruszka,
1 czerwona cebula,
ćwiartka czerwonej papryki,
4 ogórki w przyprawie curry
Sos:
4 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
Dodatkowo:
pietruszka do ozdoby,
sól, pieprz
2 jajka,
2 ugotowane ziemniaki,
3 ugotowane marchewki,
1 duża pietruszka,
1 czerwona cebula,
ćwiartka czerwonej papryki,
4 ogórki w przyprawie curry
Sos:
4 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
Dodatkowo:
pietruszka do ozdoby,
sól, pieprz
WYKONANIE
1-2 śledzie kroimy w cienkie paski,
resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki
kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy
oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem
pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę,
posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym
ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki -
smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia
i kawałki papryki.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuń