sobota, 10 grudnia 2016

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Śledzie pod pierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół. 

 


 


SKŁADNIKI

250 g śledzi marynowanych,
2 jajka,
2 ugotowane ziemniaki,
3 ugotowane marchewki,
1 duża pietruszka,
1 czerwona cebula,
ćwiartka czerwonej papryki,
4 ogórki w przyprawie curry
Sos:
4 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,

Dodatkowo:
pietruszka do ozdoby,
sól, pieprz

WYKONANIE
1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia i kawałki papryki.

2 komentarze: