Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat.
SKŁADNIKI
Ciasto:
135 g masła,
135 g serka do smarowania pieczywa,
1 łyżka cukru pudru,
135 g mąki pszennej
Nadzienie:
70 g zmielonych orzechów włoskich,
40 g cukru trzcinowego Diamant,
1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
1 żółtko,
cukier waniliowy do posypania
WYKONANIE
Ciasto: Wszystkie składniki szybko
zagniatamy, dzielimy na 2 kulki, wkładamy do torebek foliowych a
następnie na 30 minut do zamrażarki.
Ciasto cienko rozwałkowujemy,
smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy nadzieniem, dzielimy
na 16 trójkątów, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze,
smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem waniliowym. Tak robimy z
drugą częścią ciasta. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Następnie studzimy na kratce.
Nadzienie: Orzechy mieszamy z cukrem i cynamonem.
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
co to za serek do smarowania?
OdpowiedzUsuńużyłam serek z Piątnicy Twój Smak naturalny
UsuńMusiały być pyszne. I tak pięknie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńAle urocze :) Orzechy z cynamonem to świetna opcja na nadzianie takich maleństw :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
oj tak
UsuńOrzechowo, pysznie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiamy takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuń