środa, 8 listopada 2017

KREM BROKUŁOWO-POROWY

Jesienią częściej robię zupy niż latem czy wiosną. Jedną z moich ulubionych jest krem brokułowo-porowy, który podany z czosnkowymi grzankami doskonale smakuje oraz rozgrzewa w chłodne dni. Zupa w odcieniach blednących opadających liści doskonale pasuje do jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny i bardzo zdrowy.

 


 

 SKŁADNIKI

1 brokuł,
2 ziemniaki,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera
2 ząbki czosnku,
pęczek koperku,
jogurt naturalny,
1 łyżka oleju,
sól,
2 szkl. bulionu drobiowego
pieprz,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
3 ziarna pieprzu

Dodatkowo: 
3 kromki chleba testowego,
2 łyżki masła,
czosnek granulowany




WYKONANIE
Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy  pieprz, ziele i liście laurowe.gdy  warzywa zmiękną, dodajemy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy pieprz, ziele i liście laurowe. Zupę blendujemy, uzupełniamy wodą w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję, doprawiamy przyprawami (dużo pieprzu dla rozgrzania). Podajemy z grzankami i kleksem jogurtu oraz koperkiem.

Grzanki: na patelni rozgrzewamy masło. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy czosnkiem, podsmażamy aż chleb będzie rumiany. 


Zupę podałam w salaterce Sunny marki Ambition.

Jeśli też chcecie taką mieć to właśnie macie szansę.

  UWAGA:  na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) 

 

hashtag #myAmbition


1 komentarz: