poniedziałek, 27 stycznia 2020

Śnieżny puch z brzoskwiniami

Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się je bardzo szybko.

 

 

 


SKŁADNIKI
Biszkopt:
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
600 g sera twarogowego z wiaderka,
2 galaretki cytrynowe,
450 ml wrzątku,
2 śnieżki.
3 łyżki cukru pudru
350 ml mleka
Posypka:
½ szkl. wiórek kokosowych,
2 łyżki masła,
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
brzoskwinie w puszce

WYKONANIE

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a później mąke i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor. Ciasto studzimy. Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy w niej wystudzony biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy twaróg oraz cukier. Na końcu dodajemy tężejące galaretki.
Brzoskwinie z puszki osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na biszkopcie. Następnie wylewamy masę serową.na biszkopt.
Posypujemy kokosem, który przygotowujemy w następujący sposób: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos i cukier, prażymy na złoto, studzimy.Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.




3 komentarze:

  1. Supr fajnie i ładnie wygląda to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co stało się z żółtkami? - ja wiem co, ale w przepisie wkradła się drobna nieścisłość, prawda? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń