sobota, 11 stycznia 2020

Tiramisu z malinami i białą czekoladą

Jedno z moich ulubionych ciast: aromat kawy, biała czekolada i maliny, czy może być coś lepszego?





Składniki:
Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
330 ml kremówki,
250 g mascarpone,
100 g białej czekolady
(można dodatkowo osłodzić - dla mnie krem jest wystarczająco słodki)

Dodatkowo:
maliny,
okrągłe biszkopty, 
kawa Inka do posypania,
1 szkl. zaparzonej kawy 


Wykonanie

Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę, pieczemy ok. 20 minut.

Krem: Śmietanę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy, najlepiej całą noc. Następnie ubijamy masę na sztywno, dodajemy serek mascarpone. 

Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy połową kremu, wciskamy maliny, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy resztą kremu. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Obsypujemy kawą inką.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz