środa, 8 stycznia 2020

Proste ciasto marchewkowe z orzechami


 Typowo jesienne ciasto do kawy lub herbaty. Idealny pomysł na jesienne popołudnie.




SKŁADNIKI

forma na babkę z kominem o średnicy 28cm

300 g obranej marchewki
1 szklanka cukru
3 duże jajka
200 ml oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich



                                                                     



Wykonanie:

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, oraz pozostałe suche składniki, na końcu dodajemy marchew i orzechy. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.






1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie i z pewnością polecę ten przepis mojej mamie, która kocha piec ;)

    OdpowiedzUsuń