poniedziałek, 11 listopada 2019

DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Dynia króluje u mnie w wypiekach jak również w daniach obiadowych.



Ciasto:
25 g drożdży,
  1/2 szkl. ciepłego mleka,
1/2 szkl. pure z dyni
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 350 g mąki,
2 jajka,
50 g masła

Dodatkowo:
powidła, 
płatki migdałowe


WYKONANIE

Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajka, pure z dyni i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta dżemem, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałów. Przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. Super przepis! ja bardzo lubie do takich rogalikow pic dobra kawke. Ostatnio bardzo polusbilam kawe z https://etnocafe.pl/kawiarnie/. musze przyznac, ze jest to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń