środa, 6 listopada 2019

DYNIOWE PIERNICZKI

 Must have podczas Świąt Bożego Narodzenia.





SKŁADNIKI

Ciasto:
300g mąki pszennej
200g gęstego purée z dyni
100g masła
80g miodu
100g cukru
60ml wody
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej





W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej, schładzamy przez około 1 godzinę. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce, pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Gotowe można polukrować.



 





1 komentarz:

  1. Sezon na dynie rozpoczęty widzę... :) Lubię ciasta lub ciastka z ich dodatkiem, mają bardzo ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń