wtorek, 5 listopada 2019

PASZTECIKI DO BARSZCZU

Idealny pomysł na wigilijną potrawę, jak również smaczna przekąska. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia.






SKŁADNIKI

Ciasto:
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 dag drożdży
2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki masła
sól

Farsz:
25 dag kiszonej kapusty,
25 dag pieczarek,
1 cebula,
sól, pieprz, kminek,
2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 jajko,
sól gruboziarnista

WYKONANIE

patelnia AMBITION
Ciasto: Śmietanę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki. 

 

Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie drobno kroimy. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy kapustę, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy.


Ciasto dzielimy na 2 części, cienko rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Smarujemy farszem, zwijamy jak roladę, tniemy na 2 cm paski. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą. Układamy w brytfannie wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz