Idealny
pomysł na wigilijną potrawę, jak również smaczna przekąska. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI
Ciasto:
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 dag drożdży
2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki masła
sól
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 dag drożdży
2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki masła
sól
Farsz:
25 dag kiszonej kapusty,
25 dag pieczarek,
1 cebula,
sól, pieprz, kminek,
2 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko,
sól gruboziarnista
WYKONANIE
patelnia AMBITION |
Farsz: Kapustę
gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie drobno kroimy.
Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy
kapustę, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy.
Ciasto
dzielimy na 2 części, cienko rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
Smarujemy farszem, zwijamy jak roladę, tniemy na 2 cm paski.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą. Układamy w
brytfannie wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz