niedziela, 4 grudnia 2016

SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY

Nie ma świąt bez sernika, więc proponuję Wam ten jest niezwykły z dodatkiem kajmaku. 

 



 


SKŁADNIKI
Ciasto:
3/5 kostki masła,
2 jajka,
1 ½ szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
3/5 kostki masła,
750 g twarogu,
6 jajek,
¾ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g kajmaku



WYKONANIE

Ciasto: składniki na ciasto szybko zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalki. Resztą ciasta wykładamy spód tortownicy o śr. 26 cm.

Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg,
oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kajmak, mieszamy.

Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.



5 komentarzy:

  1. Mmm, pychotka! Wygląda bajecznie!
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/04/cukiniowe-spaghetti-z-cielecymi-kotlecikami/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna usunac to blokade na kopiowanie? Ktos barzdo madry to wprowadzil, kompletny nonsens. To po co te przepisy podajecie tutaj jak nie mozna je drukowac....?!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli klikniesz w określony przepis na dole jest znaczek PRINT przy pomocy którego można wydrukować cały przepis, pozdrawiam

      Usuń