Nie ma świąt bez sernika, więc proponuję Wam ten jest niezwykły z dodatkiem kajmaku.
SKŁADNIKI
Ciasto:
3/5 kostki masła,
2 jajka,
1 ½ szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
3/5 kostki masła,
750 g twarogu,
6 jajek,
¾ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g kajmaku
WYKONANIE
Ciasto: składniki na ciasto szybko zagniatamy.
1/3 ciasta wkładamy do zamrażalki. Resztą ciasta wykładamy spód
tortownicy o śr. 26 cm.
Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem,
dodajemy zmielony twaróg,
oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę
ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kajmak,
mieszamy.
Na ciasto wylewamy jasną masę serową,
następnie ciemną i jasną. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych
oczkach resztę ciasta. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w
uchylonym piekarniku.
Mmm, pychotka! Wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/12/04/cukiniowe-spaghetti-z-cielecymi-kotlecikami/
Serniki z kajmakiem rządzą:)
OdpowiedzUsuń😀
UsuńCzy mozna usunac to blokade na kopiowanie? Ktos barzdo madry to wprowadzil, kompletny nonsens. To po co te przepisy podajecie tutaj jak nie mozna je drukowac....?!!!
OdpowiedzUsuńJeśli klikniesz w określony przepis na dole jest znaczek PRINT przy pomocy którego można wydrukować cały przepis, pozdrawiam
Usuń