niedziela, 10 kwietnia 2016

TORT KORA ORZECHOWA

Na moje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!!

 








SKŁADNIKI

Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżki mąki,
2 łyżki bułki tartej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
2 łyżki kawy sypanej,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej sypkiej


Dodatkowo:
biszkopty,
wódka lub spirytus,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (całkowicie zmielonej)
3 łyżki orzechów włoskich zmielonych do dekoracji,




WYKONANIE 

Biszkopt:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeniem, boki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy po kolei: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy.

Przełożenie tortu:
Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą masy, boki obsypujemy orzechami, wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi.

Rada: jeśli nie macie konfitury różanej, doskonale sprawdzi się również dżem wiśniowy DAGOMA. Zajrzyjcie na stronę http://dagoma.com.pl mają tam duży wybór pysznych przetworów. Polecam!!!



Tort udekorałam liśćmi czekoladowymi, które możecie kupić w sklepie internetowym http://www.cukieteria.pl/ zachęcam do zakupów, mają tam wielki wybór produktów i ozdób niezbędnych do słodkich wypieków i deserów. POLECAM!!!

 

 

10 komentarzy:

  1. Obłędny ten Twój torcik :) Wygląda cudownie, piękna dekoracja, a do tego nie ma nic lepszego niż połączenie kawy i orzechów. I jeszcze tyle kremu w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otóż to Kasiu, widzę że mamy podobne smaki ;)

      Usuń
  2. Aniu piękny torcik :) Jeszcze raz wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda ten Twój torcik, pięknie udekorowany tymi czekoladowymi płatkami; z pewnością też smakuje pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, bardzo pyszny nieskromnie powiem ;)

      Usuń
  4. Fajny torcik nie wolno kopiowac a chciałam upic corence na Urodzini bo przyjadą :(:( Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę kliknąć w przepis i na dole jest ikonka PRINT można wydrukować lub skopiować, pozdrawiam :) a potem proszę o fotkę tortu;)

      Usuń