piątek, 8 kwietnia 2016

KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA

Ciasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów. 







SKŁADNIKI
 Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm:
5 jajek,
6 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju

Krem cytrynowy:
1 budyń waniliowy,
1 szkl. mleka,
3/4 szkl. cukru,
1 kostka masła,
2 łyżki soku z cytryny

Krem toffi:
1/2 puszki masy krówkowej,
200 ml śmietany 30%,
2 śmietan-fixy

Dodatkowo:
dżem jagodowy,
2-3 łyżki jagód,
5 kostek gorzkiej czekolady,
krakersy



WYKONANIE 

Biszkopt: żółtka odddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny.
Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową.
Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy krakersy zmiękną.


3 komentarze: