wtorek, 19 kwietnia 2016

PIEGUSKI PEŁNOZIARNISTE

Zdrowy deser na bazie płatków owsianych i mąki graham, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Niezastąpione ciasteczka gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Smakują rewelacyjnie z mlekiem lub kawą. Na drugie śniadanie i na przekąskę jak znalazł.
Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych niż inne mąki pszenne, witaminy z grupy B oraz błonnik, a także obniża poziom cholesterolu.
Natomiast płatki owsiane oprócz tego, że są cennym źródłem błonnika, dostarcza
takie witaminy, jak: B6, E i PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez.

 








SKŁADNIKI

½ kostki masła,
1 szkl. mąki graham Młynomag,
2 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag,
1/3 szkl. cukru,
1 jajko,
szczypta soli,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru cynamonowego,
100 g kropelek czekoladowych ( z gorzkiej czekolady)



WYKONANIE

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ucieramy na puch Następnie dodajemy mąki, cukier cynamonowy oraz sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane oraz czekoladę, delikatnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Studzimy na kratce.




Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy zachować odległość, gdyż urosną w trakcie pieczenia.
Z podanej porcji wyszło mi 25 ciastek. Jeśli chcecie aby ciasteczka były grubsze, nie należy zbyt spłaszczać. Ciasteczka są bardzo kruche.


3 komentarze:

  1. Ładnie wygladaja a jak smakuja.Idealne do kawy. Ania zdrowo osłodzila nam dzien w pracy. Wyprobuje przepis na majowy piknik. czy dorownam oryginalowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maj się rozpoczął, czekam aż wypróbujesz przepis

      Usuń