Pyszny sernik z gotowanej masy, ciemne herbatniki nadają całego smaku ciastu, a polewa kakaowa dopełnia słodyczy. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy składniki się przegryzą, ale wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!!
kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ
Masa serowa:
500 g twarogu,
½ kostki masła,
2 jajka,
½ szkl. mleka,
1 budyń czekoladowy,
ok. ½ szkl. cukru
Polewa czekoladowa:
¼ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
wiórki żółte sempre od Cukieteria
WYKONANIE
Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy
folią
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy
miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na
wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy
serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje.
Na kruche ciasto wylewamy warstwę
gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych,
następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania
składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość
polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób:
masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się
rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się
połączą. Wierzch dekorujemy posypką. Ciasto najlepiej smakuje po
1-2 dniach.
Rada: Ciasto kruche można pominąć i zrobić sernik tylko z użyciem herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia. Akurat zostało mi ciasto kruche więc chciałam je jakoś spożytkować.
Rada: Ciasto kruche można pominąć i zrobić sernik tylko z użyciem herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia. Akurat zostało mi ciasto kruche więc chciałam je jakoś spożytkować.
Pyszne ciasto. Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się ;)
Usuńświetne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
UsuńPróbowałam podczas świąt wielkanocnych i muszę powiedzieć, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Zupełnie inny niż tradycyjny. Polecam
OdpowiedzUsuń