czwartek, 14 kwietnia 2016

GOTOWANY SERNIK NA HERBATNIKACH

Pyszny sernik z gotowanej masy, ciemne herbatniki nadają całego smaku ciastu, a polewa kakaowa dopełnia słodyczy. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy składniki się przegryzą, ale wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!!

 

 







SKŁADNIKI

kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ


Masa serowa:
500 g twarogu,
½ kostki masła,
2 jajka,
½ szkl. mleka,
1 budyń czekoladowy,
ok. ½ szkl. cukru

Polewa czekoladowa:
¼ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:



WYKONANIE
 
Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy folią

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje.
Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch dekorujemy posypką. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach.

Rada:  Ciasto kruche można pominąć i zrobić sernik tylko z użyciem herbatników, wtedy będzie to ciasto bez pieczenia. Akurat zostało mi ciasto kruche więc chciałam je jakoś spożytkować.

5 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto. Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam podczas świąt wielkanocnych i muszę powiedzieć, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Zupełnie inny niż tradycyjny. Polecam

    OdpowiedzUsuń