niedziela, 24 kwietnia 2016

TARTA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE

Jest to danie doskonałe zarówno na przystawkę, kolację, jak również obiad.






SKŁADNIKI

Ciasto:
1 szkl. mąki graham Młynomag,
½ szkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag,
1 jajko,
1/3 szkl. oleju (użyłam po suszonych pomidorach),
1/3 łyżeczki soli,
1/3 szkl. letniej wody

Farsz:
200 g pieczarek,
6 plastrów salami,
kilka suszonych pomidorów,
1 cebula,
2 jajka,
½ szkl. śmietany 18%,
100 g sera feta,
sól, pieprz, papryka słodka do smaku,
2-3 łyżki masła



WYKONANIE

Ciasto:
W misie malaksera umieszczamy mąki, dodajemy sól, jajko, olej i wodę, miksujemy aż powstanie kulka. Wkładamy do torebki foliowej, schładzamy 20-30 min w lodówce. (Ciasto można zagnieść również ręcznie).

Farsz:
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na złoto.
Salami i pomidory kroimy w paski.
Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozdrobnioną fetę, doprawiamy do smaku przyprawami.

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy dno widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, na dnie ciasta układamy salami oraz pieczarki z cebulą, zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym, na wierzchu układamy suszone pomidory oraz kilka pieczarek. Zapiekamy jeszcze ok. 25 min, aby masa się ścięła.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz