środa, 20 kwietnia 2016

SAŁATKA SZWABSKA

Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia tej sałatki, odkąd obejrzałam Kuchenne rewolucje z Magdą Gessler. W końcu przyszła pora i postanowiłam skorzystać z przepisu. Sałatka idealna dla wielbicieli ostrych smaków.

 



 

SKŁADNIKI

30 dag mortadeli,
2 pomidory,
1 cebula,
½ cebuli lub 1 mała

Sos:
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki musztardy łagodnej,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
szczypta cukru,
sól, pieprz,
szczypiorek



WYKONANIE 

Mortadelę kroimy w paski. Pomidory, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w piórka. Sos: musztardę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę i cukrem. 
Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz