sobota, 23 kwietnia 2016

CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI

Obłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa, przypominająca smakiem ptasie mleczko. PYCHOTA!!!

 



SKŁADNIKI

Spód herbatnikowy:
60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
500 g sera twarogowego z wiaderka,
90 g gorzkiej czekolady,
1/2 szkl. śmietany 36%,
3-4 łyżki cukru pudru,
1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski,
4 łyżeczki żelatyny,
1/3 szkl. wrzątku

Galaretka:
3/4 opakowania galaretki wiśniowej,
słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie








WYKONANIE

Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min.
Masa serowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po łyżce twarogu. Dolewamy likier, dodajemy wystudzoną czekoladę oraz przestygniętą żelatynę, mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię.



Galaretka: wiśnie osączamy z zalewy (soku), 1 szklankę soku zagotowujemy, rozpuszczamy w niej galaretkę, zostawiamy do stężenia. Wiśnie układamy na masie serowej, zalewamy tężejącą galaretką. Podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje.

4 komentarze: