czwartek, 7 kwietnia 2016

KAKAOWE KULECZKI W KOKOSIE

Deser bez pieczenia, który bardzo często robiłam kilkanaście lat temu, teraz z chęcią wracam do starych przepisów, które były sprawdzone i smaczne ;)
Wspaniały smak uzyskałam dzięki ciemnym herbatnikom firmy CUKRY NYSKIE, natomiast aromatu dodał dżem wiśniowy Dagoma.

 

 







 

SKŁADNIKI

200 g masła,
ok. 1/3 szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 łyżki wódki,
wiórki kokosowe 



WYKONANIE
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy do masy., następnie dodajemy dżem i kakao, a na końcu alkohol, mieszamy aż składniki się połączą. Wiórki kokosowe (część pozostawiłam nieuprażonych) prażymy na suchej patelni, studzimy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin.


2 komentarze: